Zrób coś twórczego - zacznij gotować

Posted on 14/02/2023 11:28am

Każdy z nas prędzej czy później staje oko w oko z kuchnią i próbuje dać jej radę. Nie ważne jest czy jesteśmy kobietą czy mężczyzną i ile mamy lat na karku bo cel jest ten sam - przygotować smaczną potrawę. Żadna to hańba nie umieć gotować, gdyż w przeszłości zawsze ktoś to robił za nas. Na przykład opiekuńcza mamusia, pracowita małżonka czy też zakochany w kuchni mąż. Jednak gdy zostajemy sami a nie przepadamy za jedzeniem na dowóz ani za zalewaniem makaronu z przyprawami, który o dziwo nazywa się zupką chińską, to pozostaje samodzielne gotowanie.


Author: nlann
Zanim przystąpimy do tej poszerzającej horyzonty czynności, wydaje nam się, iż nie ma nic gorszego. Jednak im więcej w tym siedzimy, okazuje się, iż nie ma nic łatwiejszego a z biegiem czasu uznamy to nawet za przyjemne. Nadejdą te chwile gdy podczas spotkania w grupie przyjaciół będziemy mogli dorzucić swoją opinię o gotowaniu gdy akurat będzie temat niedzielnego obiadu na 6 osób. Czy to nie fajne uczucie na czymś się po prostu znać i przekazywać innym cenne wskazówki?

Ledwie się rozbiegniemy a będziemy chcieli mieć swoją książkę kucharską by posiąść "tajemną" wiedzę kuchni polskiej, włoskiej, chińskiej, meksykańskiej oraz wielu innych. Książka kucharska czy to w formie papierowej czy cyfrowej powinna pod ręką zawsze być, gdyż nie ma co ograniczać się do kilku potraw jeżeli pole do popisu jest znacznie większe i tak w ogóle nie do wyczerpania.

Należy nauczyć się gotować zarówno pierogi z serem, bigos, flaki jak i wykwintne sosy do makaronu czy ostatnio lubiany chyba przez wszystkich sos czosnkowy. Sos czosnkowy który co ciekawe stał się w Polsce gigantycznym fenomenem. Dodaje się go właściwie do każdej potrawy, która nie jest na słodko. Bez wyjątku czy to kotlet schabowy, kebab czy pizza z serem. Doprawdy zjawisko na sporą skalę, nie można się już dziwić, że taka sałatka Cezar czy pasta rybna (polecany artykuł) które w założeniu nie zawierają czosnku, mogą być nam w barze zaserwowane właśnie z takim sosem. Jeśli nie w potrawie to na pewno przy niej niej.

Pamiętajmy, że potrawy na ostro to nie wszystko co jemy. Wiadomo, że to są dania główne i te właściwie powinniśmy nauczyć się robić. Ale należy mieć na uwadze by nie zaniedbywać deserów i dodatków, które mogą zaspokoić nie jedno wymagające podniebienie. W gotowych przepisach w łatwy sposób znajdziemy sposoby na mega dobry koktajl bananowy (odsyłam do strony), bardzo dobre ciasto z herbatnikami a nawet przekonamy się jak produkowana jest chałwa i jak ją wykonać domowymi sposobami. Wszystko jest uwarunkowane od naszych chęci, bo przepisów znajdziemy bez liku.


Przepisy na pichcenie to jednak nie koniec obsługi kuchni.zakład pogrzebowy - (Zakłady pogrzebowe we Wrocławiu)Bo przecież w tej tematyce ważne są też inne procesy, jak na przykład dekorowanie. Dowiedzieć się można jak udekorować tort, jak ułożyć sztućce, jak dobrać kieliszki, co położyć na stół jako dekorację i wiele innych.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany takimi sprawami to na pewno znajdzie dla siebie wygodne źródło informacji. Może to być kulinarny portal internetowy jak i obszerna książka poświęcona gotowaniu i kuchni. Należy po prostu chcieć.

Tags: potrawa, deser, książka, kuchnia, potrawy, sos, dekoracje, jedzenie, przepisy, gotowanie, zupa, makaron, książka kucharska, kotlet

Author: B.S.